Není to teda tak úplně dům na kolečkách, alespoň ne takový, který si představíme pokaždé, když se zamyslíme nad domy na kolečkách. I to by nebylo vůbec špatné. Už jen proto, že byste si vždycky vyvezli dům na kopec, pak do něj jenom strčili a BUM. Máte ho na kompletně novém místě. Možná v něčí zahradě, ale stejně. Tak přesně takové moderní mobilní domy nejsou. To, že je ale nemůžete nechat sjet z kopce, ještě neznamená, že by snad nebyly praktičtější než ty domy, ke kterým potřebujete stavební povolení.
domek pod stromem.jpg

Hlavní je to, že nepotřebujete povolení

Povolení ke stavbě? Ale kdeže! Na to můžete s mobilním domem rovnou zapomenout. Sousedovi se nelíbí, že na vašem pozemku stojí zase nová stavba? Nic s tím neudělá, ani kdyby se na hlavu stavěl. Protože k takovému mobilnímu domu nepotřebujete ani stavební povolení, ani souhlas sousedů, ani souhlas obce, ani souhlas bůhvíčeho. Jenom si ho prostě dovezete, napojíte na stoku nebo na vodu a jedete. Kdo by potřeboval nějaké to spojení se zemí, může se vždycky opít na oslavu toho, že vám nikdo nic nemůže a zkolabovat někde na zahradě.
půdorys domu.jpg

Důležité je hlavně mít dostatečný rozpočet

rozšíří vaše znalosti ještě o něco víc, abyste mohli skutečně udělat správné rozhodnutí. Mobilní domy nejsou tak drahé jako domy klasické, ale i tak samozřejmě něco stát musí. Samozřejmě existují stále ještě karavany, ty opravdu staré dobré domy na kolečkách, které jsou cenově ještě dostupnější. Nenabízejí však takový široký komfort. Hlavní výhodou mobilních domů nové generace je jejich univerzálnost a jednoduchost. Vy si totiž volíte, kolik „modulů“ bude váš dům mít. A to je ta hlavní výhoda – navolíte si všechno a je hotovo za pár chvil. Nemusíte platit architekta, dělníky, materiál na stavbu, neplánované výdaje, protože zase něco pochybělo. Ze všeho jste vysvobozeni.